Førsteside
Om Sarpsborg Janitsjarkorps
Konsert
Lydklipp
Utgivelser
Linker
Medlemsinformasjon
Nytt medlem?
Presse
Ledige stemmer
Kontakt
English
 
LOGG INN · LOGG UT
 
 
Julekonsert 2018 - Maestra

 Fra venstre: Bjørn Sagstad, Karoline Torkildsen, Ingunn Korsgård Hagen

Norges Musikkorps Forbund vil ha flere kvinnelige dirigenter for de fremste amatørkorpsene i Norge. Og Sarpsborg Janitsjarkorps responderte selvsagt positivt da spørsmålet kom. Gjennom dirigentutviklingsprogrammet Maestra stiller korpset seg til disposisjon og tar i mot to unge lovende dirigenter.

Det er veldig stas for oss at Norges Musikkorps Forbund spurte oss om å være med. Derfor foreslo vi at dirigentene skulle få bidra på den tradisjonsrike julekonserten i Sarpsborg kirke. Der pleier det å være fullt hus og et kirkerom som oser av musikalsk juletradisjon, forteller korpsets leder Svein A. Halvorsen.

Les mer om Maestra-programmet her: https://musikkorps.no/maestra/Bjørn Sagstad er programmets faglige leder, og deltakernes mentor som følger de tett. Jeg ser på Karoline og Ingunn mer som kollegaer enn elver, sier han.

Karoline Torkildsen

(f.1987) har en mastergrad i historie fra Universitetet i Oslo og jobber til daglig som lektor med opprykk i historie og norsk ved Oslo Handelsgymnasium. I 2002 begynte Karoline å undervise på fløyte i diverse skolekorps i Oslo. Fra august 2009 har hun vært dirigent for Bøler og Nøklevann musikkorps sør-øst i Oslo. Dette er et av Østlandets største skolekorps, og korpset innehar en rekke gode plasseringer fra mesterskap både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Karoline spilte fløyte i Oslo Kretskorps fra 2000-2005, og var solofløytist i Sagene janitsjarkorps fra 2006-2013. Fra 2014 videreutdannet Karoline seg innenfor direksjon og musikkinstruksjon ved Universitetet i Stavanger med mesterklasser med blant annet Ole Kristian Ruud, Morten Wennsberg, Harald Eikås og Trond Korsgård. I denne sammenheng har hun dirigert blant annet Stavanger musikkorps av 1919, Jernbanens musikkorps Stavanger, Bjerkstedt blåseensembel og Bøler og Ila janitsjar. I november 2016 dirigerte Karoline Forsvarets stabsmusikkorps i Ridehuset under Absolutt Brass-arrangementet til NMF Øst og FSM. Under opptaksprøven til dirigentprogrammet ”Maestra” dirigerte Karoline Veste Aker musikkorps og i løpet av "Maestra" har Karoline dirigert Manger Musikklag i Bergen, Musikkforeningen Nidarholm i Trondheim og nå Sarpsborg janitsjar.

Å få delta som én av tre utvalgte i "Maestra" har vært utrolig spennende og lærerikt! I løpet av året som har gått har jeg kommet tettere på flere av de beste amatørkorpsene i Norge, og gjennom de ulike konsertprosjektene utviklet meg mye som dirigent, samt forstått at dette absolutt er noe jeg vil fortsette med etter at prosjektet er over. Vi har vært så heldige å få besøke Cathrine Winnes, en av Norges fremste kvinnelige dirigenter, i Stockholm, samt at vi har hatt Bjørn Sagstad som dyktig mentor i "kulissene" hele veien. Dette har bidratt sterkt til at prosjektet har vært såpass vellykket. I fremtiden håper jeg å dirigere et janitsjarkorps på høyt nivå fast, og gjerne ha prosjekter med andre korps når muligheten byr seg.

Spørsmål til Karoline:
- Tror du det er nyttig at SJK fortsatt stiller som Maestra-korps i fremtiden?
Ja! Absolutt! Korpset er et solid janitsjarkorps både musikalsk og sosialt. Det gjør det til et veldig egnet korps i et prosjekt som "Maestra". Det er veldig hyggelig på øvelsene, og vi har blitt tatt veldig godt imot. Samtidig håper, og tror, jeg at Ingunn og jeg har bidratt med både nye musikalske innspill til videre inspirasjon, samt latter og musikkglede på øvelsene!

- Hva synes du om øvelsene vi har hatt så langt?
Vi har hatt gode øvelser, med fin stemning og progresjon i musikken, så langt. Det er veldig gøy at korpset stiller godt forberedt, og samtidig er veldig lydhøre for det musikalske uttrykket vi ønsker oss.

- Har du noen tanker om konseptet 'SJK julekonsert'?
Jeg er en sann julefantast, så for meg er julekonserter med korps et av de store høydepunktene i desember hvert år! Vi har, sammen med korpset, valgt ut et repertoar som både vil glede publikum samtidig som det er morsomt og utfordrende å spille for musikerne. Det er viktig! Med de avsluttende tonene fra "Deilig er jorden" vil dette helt klart bli en gåsehudopplevelse det er vel verdt å få med seg! Jeg gleder meg i alle fall masse, og har tatt med en bil full med publikummere fra Oslo!


Ingunn Korsgård Hagen

(f. 1995) studerer dirigering på Universitetet i Stavanger. Hun går siste året på en fireårig bachelor. Hagen har deltatt på flere mesterklasser i Norge og i utlandet med blant annet lærere som Atso Almila, Ole Kristian Ruud, Trond Korsgård, Martin Åkerwall, Denise Ham og Bjarte Engeset. I forbindelse med mesterklassene har hun fått dirigere Stavanger Symfoniorkester, Sjøforsvarets Musikkorps, Kongelige Norske Marines Musikkorps, Pazardzhik Symphony Orchestra, Ensemble Ernst og nå Sarpsborg Janitsjarkorps. Ved siden av studiene jobber hun med produksjon på UIS og hun
bidrar også regelmessig ved konsertproduksjoner i Stavanger Symfoniorkester. Hun har også startet ett finsk-norsk kammerorkester som heter Frostklang, som hadde sin første konsert i Finland, oktober 2018. Siden 2018 har hun vært del av Maestra, som er NMF satsing på unge kvinnelig dirigenter i Norge.»

Jeg spiller også piano og bratsj, men er også veldig glad i korps, og vært på NM janitsjar mange ganger. Så jeg lærte meg og spille slagverk, og fikk endelig delta på NM i 2017 med Bjergsted Blåseensemble. I 2.div, vi vant!!!

Maestra har gitt meg mye erfaring med å få jobbe med gode korps over tid. Som en del av studiet får vi jobbet med gode korps og musikere, men ofte i bare noen dager. I Maestra får vi hele produksjoner med øvelse hver uke samt konsert i slutten av prøveperioden. Dette er gull verdt for meg, så jeg får smakt litt på arbeidslivet selv om jeg fortsatt går på studiet.

Jeg har store ambisjoner og vil bli så god som jeg kan få til. Jeg vil leve av å dirigere gode
musikere, og om det er gode korps eller orkester har jeg ikke så mye formening om, så lenge vi kan lage god musikk og ha det gøy sammen. Men akkurat nå er mine ambisjoner og bare lære mest mulig, få ny erfaring og gripe alle sjanser som kommer min vei.

Spørsmål til Ingunn:
- Hva er den største utfordringen med å dirigere et korps som SJK i løpet av noen få uker?
Helt ærlig synes jeg ikke det har vært noen særlig utfordringer å dirigering SJK. Det største og overraskende var kanskje at Sarpsborg lå litt lengre unna enn jeg trodde, så logistikken med reisen har kanskje vært den største utfordringen. Haha, spesielt nå i den travle førjulstiden hvor det er flere julekonserter og man helst skulle vært 4 steder samtidig.

- Synes du musikantene har tatt deg godt imot og følger instruksjoner som du ønsker?
Jeg synes de har tatt meg veldig godt imot, hver gang jeg kommer inn døra til øvelsen får jeg alltid høre hvor kaffen er med mindre noen allerede har gitt meg en kopp.

- Har du noe å si til publikum nå før konserten?
Det kommer til å bli en stemningsfull julekonsert med variert program. Velkommen til konsert
Tirsdag klokka 19 i Sarpsborg kirke.

 

- Wallin, Espen - 13.12.2018
Neste oppdrag

2. april: NM huskonsert

5. april: NM janitsjarkorps, Trondheim

25. mai: KULÅSKALAS!Sarpsborg Janitsjarkorps - Sannesundveien 58, Postboks 142 - 1701 Sarpsborg -